Bursa Organize Sanayi Bölgesi (BOSB) ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın işbirliğinde çevre mevzuatı masaya yatırıldı. Bürokratlar, sanayiciler için altın değerinde bilgiler verdi.
Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesi, birçok konuda olduğu gibi çevre mevzuatı farkındalığı alanında da örnek olmaya devam ediyor. Uludağ İhracatçı Birlikleri’nde (UİB) düzenlenen seminer, Bursa’daki sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren firmaların temsilcileri tarafından büyük ilgi gördü. Konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bürokratları önemli uyarılarda bulundu.
"DOĞRUDAN YARGILANABİLİRLER"
Seminerin açılışını yapan BOSB Müşteri İlişkileri Yöneticisi Zafer Pehlivan, çevre farkındalığını artırma adına çalışmaları yoğun şekilde sürdürdüklerini söyledi. Seminerde ilk olarak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), İzleme ve Denetim Şube Müdürü Barış Ecevit Akgün, ‘Türk Çevre Hukuku’nda Adli ve İdari Nitelikteki Yaptırımlar’ konulu sunum yaptı. 2872 sayılı Çevre Kanunu’nda yaptırımlarla ilgili önemli maddelerin olduğunu belirten Akgün, “Kirlilikle mücadele masrafları, kirlenme ve bozulmanın önlenmesi, sınırlandırılması, giderilmesi ve çevrenin iyileştirilmesi için yapılan harcamalar kirleten veya bozulmaya neden olan tarafından karşılanır. Kural olarak tüzel kişiler tarafından işlenen suçlar yönünden ceza hükümleri, şirketlerde icra makamı kim ise ona yönelmektedir. Bu da suçun vasfına göre başta şirkette imzaya yetkililer olmak üzere; şirket müdürlerinin, yönetim kurulu başkan ve üyelerinin, sanık sıfatıyla doğrudan yargılanacağı anlamına gelmektedir” diye konuştu.
LİSANS ALMAK ŞART
Hava ve Gürültü İzinleri Şube Müdürü Erhan Sarıoğlu da ‘Çevre Kanunu’nca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkındaki Yönetmelik’ başlıklı bir sunum yaptı. Sarıoğlu, “2872 sayılı Çevre Kanunu ile olumsuz çevresel etkileri bulunan işletmelerin faaliyette bulunabilmeleri için izin, atıkların geri kazanımı, geri dönüşümü ve bertarafına ilişkin iş ve işlemelerle iştigal eden tüm işletmelerin ise lisans almaları gerekmektedir” uyarısında bulundu.
Çevre Yeterlik Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’ndan Kimyager Yücel Nar ise, ‘Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkındaki Yönetmelik’ sunumunu gerçekleştirdi. Çevre görevlisi olmak için gereken şartları anlatan Nar, sorumlulukların yerine getirilmemesi halinde göreve ilişkin belgenin askıya alınması ya da iptalinin söz konusu olduğunun altını çizdi.
Son olarak Veri Değerlendirme Şube Müdürü Arzu Nuray, ‘Denetimde Atık Yönetimi Uygulamaları’ konulu sunum yaptı. İlgili yönetmeliği anlatan Nuray, “Atık geri kazanım, geri dönüşüm ve bertaraf tesislerini kurmak ve işletmek isteyen gerçek ve/veya tüzel kişiler, Bakanlık’tan lisans almakla yükümlüdür” dedi.
Yoğun ilgi gören seminerin sonunda sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren firmaların temsilcilerinin merak ettikleri sorular, bürokratlar tarafından yanıtlandı.
Sunular:
Adli ve İdari Yaptırımlar (33 MB)
Başvuru Ekranı GFB (1,5 MB)
Çevrimiçi Uygulamalar (2,6 MB)
ÇG ve ÇDF Hakkında Yönetmelik (2,8 MB)
İzin Lisans sunumu (2,9 MB)